24. 6. 2018

Druhy karet a jejich výběr


Výklad karet - karty Archanděla Michaela




Různé druhy karet se používaly k předpovídání budoucnosti snad od nepaměti. V dnešní době existuje nepřeberné množství různých karetních systémů. Aby to nebylo málo, můžete se setkat s mnoha různými výtvarnými zpracováními konkrétních druhů karet. Jaké si tedy můžete pořídit karetní soubory? 



Shadowscapes tarot - Tarot skrytých světůTarotové karty jsou zaměřeny spíše psychologicky, zabývají se nitrem člověka. Na trhu jich najdete nepřeberné množství v různé kvalitě. Ne všechny sady respektují klasickou symboliku tarotu, některé mohou být pro někoho nesrozumitelné, jiné vyprávějí příběh, navazují na legendy, používají symboliku z astrologie, kabaly. Některé jsou jen komerčním výkřikem (Manga tarot), jiné naopak až uměleckým výtvarným dílem (Shadowcapes tarot).  

Karty Lenormand jsou francouzské vykládací karty s obrázky, vypovídají spíše o každodenních záležitostech. Opět je naleznete v mnoha variantách s i bez piketových symbolů, s básničkami apod.

Další variantou jsou karty žolíkové, můžete používat 32 karet (od sedmičky po eso) nebo 52 (bez žolíků).

Karty mariášové čítají 32 kusů. Mohou být jednohlavé či dvouhlavé, ale také různě malované.

Dnes jsou velmi moderní různé druhy karet andělských, mají jednu velkou výhodu, jsou velmi pozitivní.

Karty Symbolon a tarot mají společné jen jedno a to počet 78 karet. Se Symbolonem lze vykládat buď podle obrázků anebo brát v potaz i astrologické souvislosti. Tyto karty jdou velmi do hloubky, odkrývají naše nitro a skýtají mnoho způsobů využití.

Další samostatnou skupinu tvoří Osho Zen, což opět nejsou klasické tarotové karty.

Populární jsou obrázkové cikánské karty s různým počtem karet v sadě (32, 36 nebo 52 karet).

Existují karty karmické, afirmační, motivační. Jistě bychom našli celou řadu dalších více či méně používaných karet k vykládání.

Které karty si máte z toho množství vybrat? V první řadě se rozhodněte, za jakým účelem karty chcete, co od nich očekáváte. Chcete nahlédnout do vlastního nitra? Zajímají vás každodenní záležitosti? Kromě toho vás musí karty nějakým způsobem zaujmout, oslovit, měly by se vám líbit obrázky, barvy a symboly (tedy výtvarné až umělecké zpracování) použité na kartách. Je velmi důležité, jaký dojem karty ve vás vyvolávají. Proto naslouchejte své intuici, a pokud máte možnost vzít si balíček karet do ruky, vnímejte své pocity, jaké z karet máte.

Pokud si s kartami dobře rozumíte, nezáleží na druhu karet, které berete do ruky, dokážete z nich vyčíst prakticky cokoliv. S nadsázkou a s oblibou říkám, že vykládat lze i z pivních tácků, pokud víte jak na to a stanovíte si vlastní pravidla.

Nikde není psáno, že musíte zůstat u jednoho typu karet nebo jednoho druhu tarotu. Karty můžete různě střídat, používat podle nálady a situace, jiný typ karet na výklad na vztahy, jiný třeba na sebepoznání apod. Ale vřele doporučuji především všem začátečníkům, aby si vybrali jeden balíček a s tím si vystačili aspoň jeden rok, aby pronikli do detailů a symboliky jednotlivých karet, aby našli se svými kartami tzv. společnou řeč.  


A jaké katy máte vy? Pokud jich máte více, se kterými se vám vykládá nejlépe?

Žádné komentáře:

Okomentovat