21. 6. 2018

Vykládací karty Art Deco

karty Art Deco, cikánské karty



Vykládací karty Art Deco jsou obdobou cikánských karet, v sadě je 52 obrázkových karet. Tato sada karet je datována do roku 1936, publikoval ji Piatnik.


Jde o rozšířené vydání karet Biedermaeier, navazují na karty cikánské a Lenormand. Karty nejsou mystické, jsou naopak přímé a líčí každodenní situace známé nám všem. Karty nemají čísla ani přiřazení k živlům, ale mají názvy (v pěti jazycích), které hodně napoví. I díky svým obrázkům jsou dobře čitelné. Navíc, pokud si karty tzv. naprogramujete a přiřadíte některým kartám vlastní význam, karty s vámi budou hovořit vaší vlastní řečí.

Tyto karty lze vykládat formou velké tabule (4 řady po třinácti kartách), nebo jsou vhodné k tzv. malým výkladům, kdy několik málo karty rozkládáte do předem stanoveného obrazce na určité pozice, kdy každá pozice má konkrétní význam.

Bohužel, v českém jazyce literatura ke kartám Art Deco neexistuje. Je možné si objednat knihu ze zahraničí (němčina, …), nicméně jsou v ní popsány jen velmi stručně klíčová slova ke každé kartě. Myslím, že dnes jsou tyto karty obtížně k sehnání. Dříve je běžně prodávali v hračkářství, papírnictví apod.

Pokud patříte ke šťastným majitelům těchto karet, nebo vlastníte sadu jakýchkoliv cikánských karet (32 nebo 36 kusů), můžete se brzy těšit na další články včetně významů jednotlivých karet. 


Kolik máte v sadě cikánských karet vy? 32 nebo 36 nebo 52 kusů? 

Žádné komentáře:

Okomentovat